Dissidenten uit VVD-fractie gezet; wethouders stellen functie ter beschikking

Foto: Twitter / Gerard Ram

Marianne de Boer – Doeves en Simone van Otterloo zijn uit de VVD-fractie gezet en de wethouders Gerard Ram en Hans Krieger hebben hun portefeuilles ter beschikking gesteld. De twee raadsleden stappen niet op: ze gaan verder als een zelfstandige fractie.

De Boer en Van Otterloo uitten in een brief aan het bestuur van de lokale VVD forse kritiek op Ram en het volgens hen ontbrekende liberale geluid in het college, waarin door de grootste partij van Zaanstad wordt samengewerkt met de PvdA, het CDA, D66, Rosa en de ChristenUnie. Volgens de rest van de voorheen zeskoppige fractie is de uitgelekte brief ‘lasterlijk en verwerpelijk’ en zijn de verschillen van inzicht tussen de twee schrijvers en de meerderheid van de fractie te groot om samen verder te gaan: ‘De fractie betreurt dat er op deze wijze getwijfeld wordt aan de koers van de partij en dat er op de persoon wordt gespeeld.’  De Boer en Van Otterloo reageerden vol ongeloof: ‘Het ontbreekt aan elke vorm van kritische zelfreflectie en kritische houding jegens gedragingen van de heer Ram’, aldus een persbericht. Die zouden niet in overeenstemming zijn met het gedrag dat van een bestuurder verwacht mag worden, zoals achter het stuur zitten na gedronken te hebben.

VVD Zaanstreek

De twee dissidente liberalen gaan voorlopig verder onder de naam VVD Zaanstreek en kondigen aan ‘constructief oppositie te gaan voeren met een rechts liberaal geluid’. Dat betekent dat het college de nipte meerderheid van een stem in de gemeenteraad kwijt is. Met het zomerreces in aantocht dringt de tijd om een oplossing te vonden voor de politieke crisis. Ram en Krieger blijven hun taken uitvoeren todat er meer duidelijk is over de nu ontstane situatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen