Saendelft niet bijzonder geslaagd, maar evenmin mislukt

Foto: Google Street View

De woningprijzen in Vinex-wijken zijn soms hoger en soms lager dan in binnensteden, ondanks het feit dat het over het algemeen geliefde wijken zijn met meer ruimte in en om de woning dan op andere plekken. Vastgoedadviseur Colliers International analyseerde 25 Vinex-wijken bij grotere steden, waaronder Saendelft. Daar kost een vierkante meter nu 2825 euro, tegenover 2852 euro in ‘de stad’.

Saendelft is daarmee een van de dertien wijken waar de woningprijzen lager liggen dan in de stad. Delftlanden in Emmen is de meest geliefde Vinex-wijk van Nederland als gekeken wordt naar het verschil in woningprijs tussen wijk en stad: 1981 tegenover 1560 euro per vierkante meter. Vinex-wijken worden sinds jaar en dag afgeschilderd als eentonige plekken waar niet veel gebeurt en waar je niet zou moeten willen wonen, maar ze behoren inmiddels tot de top van leefbaarste wijken in Nederland. Op de leefbarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken scoren de Vinex-wijken van de 25 grootste gemeenten gemiddeld een 7,6, wat betekent dat bewoners de leefomgeving als goed tot zeer goed beoordelen. Het gemiddelde in deze gemeenten ligt op 6,3.

Bron: Colliers

De wijk die sinds 2008 de grootste waardesprong maakte is Waalsprong in Nijmegen. De minst gewaardeerde en tevens allerduurste wijk is het Amsterdamse IJburg, waarschijnlijk door de verre van optimale verbindingen met de rest van de hoofdstad. Het verschil in prijs met de rest van de stad is opgelopen naar meer dan 1500 euro per vierkante meter. Goede verbindingen worden gezien als een eerste voorwaarde voor het welslagen van de nieuwe ‘wijken in het weiland’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen