Acht jaar cel geëist voor doodslag op de A10

Foto: Flickr

Het Openbaar Ministerie houdt de 52-jarige Johnny O. uit Krommenie verantwoordelijk voor de fatale aanrijding op de ring van Amsterdam in december vorig jaar, waarbij een 44-jarige man uit Wormerveer en zijn 34-jarige vriendin uit Amsterdam om het leven kwamen. Er is vandaag acht jaar gevangenisstraf tegen hem geëist voor doodslag en een rijontzegging voor tien jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Volgens de officier van justitie is de verdachte ‘bewust en opzettelijk’ op de motor waarop de beide slachtoffers zaten ingereden. Uit verklaringen van de verdachte en meerdere getuigen, waaronder de tienerdochter van O. die naast hem in de auto zat, is gebleken dat de motor die werd bestuurd door de Wormerveerder de auto van de verdachte op de A10 bij het Coenplein heeft afgesneden. Of de motorrijder dat heeft doorgehad is niet vast te stellen. O. schrok zo van de actie van de motorrijder dat hij moest remmen en de vangrail raakte.

Motor twee keer geraakt

Hij is vervolgens achter de motorrijder aangereden, naar eigen zeggen om het kenteken te noteren en de bestuurder te dwingen om te stoppen. Volgens getuigen heeft O. daarbij twee keer naar rechts ingestuurd in de richting de motor. De motorrijder zou trappende bewegingen naar de auto hebben gemaakt. Dit alles gebeurde bij een snelheid van zo’n 110 kilometer per uur, terwijl het donker was en hard regende. Bij de eerste keer insturen heeft de auto de motor geraakt, maar lukte het de berijder om zijn motorfiets overeind te houden. De tweede keer dat de motor werd geraakt ging hij onderuit.

Voorwaardelijk opzet

Volgens de officier van justitie is er sprake van voorwaardelijk opzet bij de acties van de Krommenieër: ‘Als je bewust instuurt als automobilist op een motor dan kan het niet goed gaan. Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk misgaat. En dat is helaas ook gebleken,’ aldus de officier in zijn requisitoir. Uit politieonderzoek is gebleken dat er contact is geweest tussen de rechter voor- en zijkant van de auto en de koffer aan de linkerkant van de motorfiets. Ook ontdekte de politie een deuk in de rechtervoorkant van de auto die past bij de vorm van de zijkoffer van de motor. De verdachte ontkent dat er sprake was van opzet.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen