Achterdocht op de Schans: waarom moet distilleerderij vertrekken?

Foto: Twitter / Beth Levin

De bemiddeling van voormalig commissaris van de Koning Johan Remkes heeft er niet toe geleid dat de rust is weergekeerd op de Zaanse Schans. Distilleerderij De Tweekoppige Phoenix heeft te horen gekregen dat de huur in de Zaanlandse Zakkenhandel wordt opgezegd omdat toekomstig eigenaar Stichting Zaanse Schans het gebouw wil slopen. Dus toch die door bewoners en ondernemers verfoeide parkeergarage op die plek?

Voorzitter van de stichting Piet Oudega haastte zich in Dagblad Zaanstreek duidelijk te maken dat het hier een vergissing betreft en dat er geen concrete plannen voor het pand aan de overzijde van de Leeghwaterweg bestaan, maar dat de stichting voorbereid wil zijn op alle mogelijke toekomstige scenario’s. Stichting Zaanse Schans huurt het gebouw nu en verhuurt een deel daarvan onder aan de De Tweekoppige Phoenix. Binnenkort wordt echter tot koop overgegaan.

Argwaan

Die aankoop en de huuropzegging van de distilleerderij hebben bij de ondernemers en de bewoners van de Schans de argwaan aangewakkerd dat de stichting bezig is de eigen agenda er doorheen te drukken. De stichting die het wel en wee op de Schans in goede banen moet leiden heeft op haar beurt van Remkes te horen gekregen dat er een ander bestuursmodel moet komen, omdat de aansturing nu niet werkt. Wethouder Sanna Munnikendam heeft aangeboden bij die verandering een helpende hand toe te steken, maar het is nog onduidelijk of die handreiking geaccepteerd is.

De ontwikkelstrategie voor het historische wijkje die de afgelopen maanden inzet was van veel conflicten door botsende inzichten en belangen is inmiddels van tafel: er moet een alternatief worden bedacht dat op een groter draagvlak onder alle betrokkenen kan rekenen.

Reacties

0