Spoorbrug Nauernasche Vaart vertoont kuren

Foto: Google Street View

Het treinverkeer tussen Wormerveer en Krommenie – Assendelft en verder heeft vandaag zeker drie kwartier stilgelegen door een defect aan de spoorbrug over de Nauernasche Vaart. Ook het scheepvaartverkeer kon niet  verder.

Het ongerief ontstond rond het middaguur. Toen ging de brug tussen Wormerveer en Krommenie niet meer dicht na de passage van een schip. In eerste instantie werd voorspeld dat het herstel tot 15:00 uur zou duren, maar dat viel achteraf mee. Eerder waren er al grote problemen met de naastgelegen brug voor het wegverkeer. Die moest tijdelijk dicht voor schepen hoger dan 2,60 meter kreeg daarna een nieuw draaipunt.

Achterstallig onderhoud

De Algemene Rekenkamer waarschuwde onlangs nog dat door gebrek aan onderhoud aan bruggen en sluizen het aantal stremmingen door storingen toeneemt. ‘De onderhoudsachterstand is urgenter dan het beeld dat uit de jaarverslagen van de minister van Infrastructuur en Waterstaat naar voren komt’, meldde collegelid Francine Giskes toen. Een aanzienlijk deel van de bruggen en sluizen in Nederland dateert uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw of zelfs eerder. Ze naderen het einde van hun levensduur. De kans op storingen neemt hierdoor toe.

Bron: Algemene Rekenkamer

De spoorbrug over de Nauernasche Vaart is een gietijzeren ophaalbrug met een enkele bascule. Iedere tien tot vijftien minuten passeert er een trein over het dubbele spoor tussen Zaandam en Uitgeest. Het contragewicht bevindt zich bovenin en is verrijdbaar. Voorafgaand aan een brug opening wordt dit gewicht verreden zodat de brug beter in balans komt, na sluiten van de brug wordt het weer terug gereden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen