Onbegrip over nadruk op en tegelijkertijd om zeep helpen van biodiversiteit

Foto: Pixabay

De gemeente heeft de mond vol van groen en biodiversiteit, maar in de praktijk blijft dat een lastig verhaal. En bovendien is groen niet gratis en zit Zaanstad op zwart zaad. Inwoners overtuigen van de noodzaak hun steentje bij te dragen aan een groenere omgeving lijkt echter gedoemd te mislukken als de gemeente er zelf een rommeltje van maakt.

Een voorbeeld komt van SP-steunfractielid Anna de Groot, die op Facebook een foto plaatste van een Wormerveers plantsoentje op de hoek van de Westerstraat en de Fresiastraat in Wormerveer. Daar werd enkele jaren achtereen een bloemenzee aangelegd, maar die is nu wegbezuinigd: te duur in aanleg en onderhoud.

Bron: Facebook / Anna de Groot

Het onderhoud van de openbare ruimte gaat verder verslechteren, zo las De Groot in de Voorjaarsnota: in de wijken van kwaliteitsniveau B/C naar C/D-. D betekent achterstallig onderhoud en D- belooft niet veel goeds. In de periode 2014-2017 is 3,2 miljoen euro bezuinigd op de openbare ruimte en dat gebeurde deels door de beeldkwaliteit te verlagen van A/B naar B/C. Deze maatregel staat nog steeds. En waar wel bezuinigd zou kunnen worden, daar gaat het grote vernielen door:

Waar Zaanstad ondanks de gewekte verwachtingen blijft snoeien en maaien, daar laat ook de provincie zich van zijn ijverige kant zien en met hetzelfde resultaat: weg biodiversiteit.

Er zijn overigens ook bemoedigende signalen:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen