D66 benieuwd naar organisatie zorg voor psychotische patiënten

Foto: Pixabay / Geralt

D66 wil weten hoe het in Zaanstad staat met de zorg voor patiënten met psychoses, naar aanleiding van het bericht van de Volkskrant dat circa 75 procent van deze groep niet de door specialisten voorgeschreven psychotherapie krijgt.

Schrijnend’ en ‘zorgwekkend’ noemt de partij dat in schriftelijke vragen aan het college: ’Bovendien vormt deze situatie een gevaar voor de samenleving als geheel.’ Vragensteller Jeroen van der Tol brengt ook in herinnering dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid enkele weken geleden felle kritiek uitte op de organisatie van de zorg voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Patiënten en hun omgeving belanden hierdoor te vaak in onveilige situaties met soms de dood tot gevolg. Volgens het recente onderzoeksrapport Praten naast pillen blijkt de hoofdoorzaak het tekort aan behandelaars te zijn.

Hoe zit dat hier?

Als onderliggende oorzaak wordt genoemd dat psychologen zich vaak laten afschrikken door de complexe problemen en denken dat er bij deze patiënten weinig ‘winst’ valt te behalen,’ schrijft Van der Tol. D66 wil nu te weten komen of er ook in Zaanstad sprake is van tekortschietende zorg en welke afspraken daarover gemaakt zijn met het bestuur van GGZ Zaanstreek-Waterland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen