Schiphol probeert in kort geding OV-staking te torpederen

Foto: Pixabay

Schiphol probeert in kort kort geding af te dwingen dat de luchthaven dinsdag tijdens de landelijke OV-staking bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Het geding is om 10:00 uur op Schiphol begonnen. Het is nog onduidelijk wanneer er uitspraak wordt gedaan.

De afgelopen dagen werd overleg gevoerd met de bonden, maar dat leverde tot vanochtend tot niets op. Volgens Schiphol komt bijna de helft van de luchtreizigers met het openbaar vervoer. Als dat niet rijdt, zal het ook extra druk worden op de weg. Bovendien kunnen veel mensen die landen niet weg van het vliegveld. De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen bij de werkgevers. Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en het kabinet liep eind vorig jaar vast en ligt sindsdien stil.

Pensioenen

De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en dat de pensioenen meestijgen met het prijspeil. Verder pleiten ze voor ‘een pensioen voor iedereen’, dus ook voor zelfstandigen. Mensen met zwaar werk zouden bovendien eerder moeten kunnen stoppen. Na de OV-staking van dinsdag volgt woensdag een algemene actiedag. Werknemers in tal van sectoren, waaronder de metaal, de industrie, de bouw en de sociale werkvoorziening leggen 24 uur het werk neer.

 

Reacties