Schapen weer veilig aangekomen voor jaarlijkse scheerbeurt

Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

De kudde Kempische heideschapen die vanochtend traditiegetrouw door Zaandam toog op weg naar de jaarlijkse zondagse scheerbeurt in het Darwinpark trok weer flink wat belangstelling. De dieren grazen normaliter bij het Westerwindpad.

Onder leiding van een herder van Landschapsbeheer Rinnegom uit Egmond-Binnen en een onvermoeibare bordercollie ging het dwars door de stad. De schapen blijven tot november en gaan de komende maanden ook grazen in het Jagersveld en in het Burgemeester In ’t Veldpark. Ze circuleren in die periode dus tussen deze drie gebieden. Inwoners wordt verzocht de dieren niet te voeren, om te voorkomen dat ze ziek worden. ’s Nachts en overdag zijn de gebieden waar de schapen grazen afgeschermd met speciale netten. Daaraan hangen bordjes met een telefoonnummer van de herder. Mocht u iets opvallen – denk bijvoorbeeld aan een ziek schaap – dan is er altijd iemand bereikbaar.

De gemeente maakt graag gebruik van de schapen, omdat het begrazen zorgt voor een afwisselende natuur. Schapen grazen geleidelijk en laten ook altijd iets staan. Ze komen drie keer per seizoen en daardoor krijgen planten, lucht, licht en ruimte om te groeien en bloeien. Door begrazing ontstaan mooie overgangen van gras naar beplanting, een rijker insectenleven en daarmee een grotere voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren. Via de vacht verspreiden de schapen ook zaden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen