SP trekt ten strijde tegen woningsplitsing en uitbuiting

Foto: Pexels

Het valt de SP op dat er steeds meer woningen worden gesplitst en dat eengezinswoningen worden verhuurd aan groepjes arbeidsmigranten. De SP ziet dat met lede ogen aan en maakt zich zorgen over de leefbaarheid in buurten en het uitbuiten van de migranten.

Bewoners ervaren in toenemende mate overlast van anderen, mede als gevolg van gesplitste of in kamers omgezette woningen, aldus raadslid Roland van Braam in schriftelijke vragen. ‘Op deze manier krijgen vastgoedcowboys de kans om snel winst te maken, terwijl Zaankanters in die huizen willen wonen.’ Hij wil van het college horen hoe er gestuurd wordt op leefbaarheid in en nabij gesplitste of omgezette woningen en op de effecten voor de directe woonomgeving. Bewoners van de Prins Hendrikkade in Zaandam trokken ook al aan de bel over dit onderwerp.

Splitsingen beperken

Zolang daar geen duidelijke aanpak voor is en bovendien onduidelijk is hoe groot het probleem is zouden er geen vergunningen meer moeten worden afgegeven voor woningsplitsing, meent de SP. De partij stelt voor om niet meer dan twee splitsingen per postcode toe te staan en ook manieren te zoeken om arbeidsmigranten te beschermen tegen uitbuiting. Hoe kan voorkomen worden dat te veel van hen in dezelfde woning worden gepropt? In de Algemene Plaatselijke Verordening opnemen dat het verhuren van koopwoningen aan groepen mensen verboden is zou dit kunnen voorkomen. Maar is het college daartoe bereid?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen