Ook bij EU-verkiezingen stemmen tellen in twee rondes

Foto: Wikipedia / J.M. Luijt

Ook bij de Europese verkiezingen worden de stemmen overmorgen in Zaanstad op de experimentele manier geteld. Op de verkiezingsavond zelf worden alleen de stemmen per partij geteld en komt er een voorlopige uitslag. Pas op maandag worden ditmaal de voorkeursstemmen voor de kandidaten geteld.

De nieuwe manier van tellen moet helpen om fouten te voorkomen. Het gebeurt ditmaal in 72 van de 355 Nederlandse gemeenten, die zich daarvoor konden aanmelden. De Europese verkiezingen zijn donderdag 23 mei, maar de uitslagen mogen pas zondagavond om 23:00 uur naar buiten worden gebracht. Dan zijn ook de laatste stembureaus in andere EU-landen dicht. Op maandag worden dan de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten geteld. De Kiesraad stelt op 4 juni de officiƫle uitslag vast.

Bij de provinciale en de waterschapsverkiezingen in maart deden nog 76 gemeenten – waaronder Zaanstad – mee aan het experiment met centraal tellen. Hoe dat is bevallen is nog onduidelijk. In de meeste plaatsen worden de stemmen op de standaardmanier geteld: partij en kandidaat tegelijk, meteen na het sluiten van de stembureaus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen