In de achterhoede bij binnenhalen Europees geld

Foto: Wikimedia / Europa credito urgente

Zaanstad doet het niet erg goed met het binnenhalen van Europese subsidies. Waar het gemiddelde over het hele land gezien de afgelopen vijf jaar 60 euro per inwoner is, blijft onze gemeente steken op 25. Europa leverde Zaanstad ook 171 banen op. Ter vergelijking: in Amsterdam werd 707 euro per inwoner ontvangen en werden 11.080 banen binnengesleept.

In Zaanstad ging bijna de helft van het geld (48 procent) naar het onderwijs en de arbeidsmarkt en net iets minder (46 procent) naar de economie en innovatie. De resterende zes procent ging naar de energiesector. De provincie Groningen profiteert het meest van Europese subsidies, Friesland en Drenthe het minst. Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden in de provincie Groningen kregen in de afgelopen vijf jaar samen meer dan 500 euro per inwoner toegekend. Dat is vier keer zoveel als in Friesland.

Geel is gemiddeld, blauw bovengemiddeld en rood zijn de achterblijvers. Bron: NOS

Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau Erac op verzoek van de NOS. Nederland ontving tot nu 4,9 miljard euro aan subsidies voor projecten uit de Europese begroting 2014-2020. Dit kwam terecht bij zo’n 11.000 organisaties en leverde naar schatting 107.000 banen op. Ongeveer een kwart van alle subsidies uit Brussel is bestemd voor bedrijven en nog eens een kwart voor gemeenten en provincies. Verreweg het grootste deel – bijna de helft – gaat naar universiteiten en hogescholen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen