Rechter bezegelt lot van 272 bomen in Het Kalf

Het Kalf van boven: een wijk met veel volwassen groen.
Het Kalf van boven: een wijk met veel volwassen groen.
Foto:

De rechtbank in Haarlem heeft de gemeente toestemming gegeven om 272 bomen te kappen in Het Kalf in Zaandam. De Algemene Plaatselijke Verordening verwijst niet duidelijk genoeg naar de beleidsregels over verbod op het neerhalen van gezonde bomen verbieden. De regels mogen daarom genegeerd worden.

De APV stelt wel dat ‘natuurwaarde’ een weigeringsgrond voor een kapvergunning kan zijn, maar dat begrip slaat volgens de rechter niet op de boom zelf maar op de aanwezigheid van beschermde vogels en vleermuizen. In het gemeentelijke Bomenbeleidsplan staat dat de gemeente bij de herinrichting van straten en wijken de kap van gezonde bomen wil voorkomen, maar dat lijkt nu een dode letter. Hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter is nog mogelijk, maar dan zijn de bomen in Het Kalf waarschijnlijk al verdwenen omdat de verleende kapvergunning niet is geschorst.

Riolering gaat voor

Volgens de rechter is de vervanging van de riolering in de wijk belangrijkerdan het behoud van de bomen. De bewoners die naar de rechtbank stapten vinden dat de grootschalige kap de leefbaarheid in de wijk aantast, ook al omdat de bomen zorgen voor bescherming tegen het fijnstof dat het verkeer op de A7 en de A8 veroorzaakt. Het (gedeeltelijk buiten de woonstraten) terugplaatsen van jonge bomen heeft niet hetzelfde effect.

Petitie

Of de bomen tijdens het broedseizoen nog gespaard blijven is onduidelijk. Het is een van de zaken die aan de gemeente wordt gevraagd in de petitie Stop de kap van 272 bomen in Het Kalf. Die is inmiddels door ruim 750 mensen ondertekend.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen