Kaalslag in Het Kalf op 2 mei voor de rechter

Foto: Google Street View

De voorzieningenrechter in Haarlem behandelt op 2 mei het bezwaar tegen de geplande kap van 272 bomen in Het Kalf in Zaandam. Daartoe werd al vijf jaar geleden besloten, maar inmiddels neemt overal in Nederland het verzet tegen de ‘gemakkelijke’ kap van bomen toe. En Zaanstad is geen uitzondering.

Een voorlopige voorziening kan de bomenkap tegenhouden tot er een definitieve rechterlijke uitspraak over de rechtmatigheid is gedaan. Wethouder Gerard Slegers stelde tijdens de beantwoording van vragen van de SP, PvdD en GL op 4 april dat de bezwaarmaker maar om een voorlopige voorziening moest vragen als zij de komst van de motorzagen wilde vertragen. Een eerder bezwaar werd afgewezen. Slegers stelde bovendien dat al in 2015 overeenstemming met de bewoners was bereikt over de kap, maar vertelde er niet bij hoeveel bewoners van de beken- en merenbuurt daaraan hun zegen hebben gegeven.

Inconsequente boodschappen

Het is protesterende bewoners een doorn in het oog dat de gemeente met allerlei acties komt om het vergroenen van tuinen te bevorderen, om bloemen te zaaien om de leefomgeving voor insecten te verbeteren en om duurzaamheid in het algemeen hoog in het vaandel te hebben, terwijl er op hetzelfde moment uiterst laconiek wordt gedaan over het verdwijnen van grote aantallen volwassen bomen. In Het Kalf komen er bovendien slechts 204 bomen voor terug; de rest wordt elders herplant. Die 68 bomen verdwijnen voor de bewoners echter letterlijk uit het zicht.

Ander uitgangspunt

De bezwaarmakers vinden dat de tijd gekomen is om in het licht van de klimaatproblematiek het enorme belang van bomen en groen als uitgangspunt te nemen bij de herinrichting en andere openbare werken in de wijken. In Het Kalf wordt de riolering vernieuwd. De zitting in Haarlem begint donderdag 2 mei om 11:15 uur aan de Simon de Vrieshof 1 en zal naar verwachting ongeveer een uur duren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen