Burenruzie Hemkade kost gemeente 70.000 euro per jaar

14 mei 2019, 10:41 Actueel
hek1
px here
Een burenruzie aan de Hemkade kost de gemeente jaarlijks 70.000 euro aan ambtelijke inzet voor de beantwoordig van vragen en andere procedures. De eigenaar van de North Sea Venue en de bewoners van de woning met huisartsenpraktijk aan de Hemkade 51 liggen met elkaar overhoop. De toegang tot dat huis is de inzet van een zich al jarenlang voortslepende vete.
Een intensieve discussie tussen eigenaren over het gebruik van het individueel eigendom en de invloed van dit gebruik op elkaars percelen,’ noemt het college dit en het conflict leverde vorig jaar circa 180 raads- en WOB-vragen – en antwoorden - op, zes bezwaar- en beroepsprocedures, twee gerechtelijke procedures en een aantal inspecties naar aanleiding van meldingen en handhavingsverzoeken. Dit jaar staat na drie maanden de teller op ruim 120 vragen, een vijftal beroeps- en bezwaarprocedures en een volledig voorbereide gerechtelijke procedure die op het laatste moment afgeblazen is door de indiener. En verder nog een vijftal inspectiebezoeken op basis van meldingen en handhavingsverzoeken zonder dat er een overtreding geconstateerd is.

Eind niet in zicht

Deze aantallen doen een zwaar beroep op de gemeentelijke organisatie zonder tot een daadwerkelijke doorbraak te leiden, maar zorgen er wel voor dat aan andere zaken geen tijd kan worden besteed. ‘Daarnaast zijn vergunningsaanvragen in het gebied Hemkade onderwerp van vele publiekrechtelijke bezwaar- en beroepsprocedures waarbij een uitspraak in een procedure leidt tot enthousiasme bij de ene partij en aanhoudend verzet vanuit de andere partij,’ zo constateert het college in een brief aan de raad. Ook een persoonlijke interventie van burgemeester Jan Hamming liep op niets uit. Het college is er inmiddels wel zo’n beetje klaar mee.

Geen herhaling van zetten

Over het algemeen heeft de beantwoording van vragen niet geleid tot nieuwe afwegingen binnen de gemeenteraad, zo wordt vastgesteld. Het dossier is nu aangegrepen om na te denken over ‘uitgangspunten om vragen en procedures zo efficiënt mogelijk af te handelen zonder daarbij de rechten van inwoners of raad te beperken’. In het geval van de Hemkade gaat het college er vanuit dat het huidig bestemmingsplan leidend is en blijft ‘en dat daarmee de primaire functie als bedrijventerrein de komende jaren uitgangspunt is’. Niet eerder gestelde vragen worden nog steeds inhoudelijk beantwoord. Bij een herhaling van zetten wordt verwezen naar de eerdere antwoorden.

Puntjes op de i

In het dossier Hemkade worden veel vragen in min of meer dezelfde vorm op vele plaatsen binnen de organisatie gesteld, die elke keer opnieuw inhoudelijk behandeld, afgewogen en beantwoord worden,’ aldus B & W. Dat zal vanaf nu veranderen. Vragen die onder lopende juridische procedures vallen worden niet beantwoord: er wordt dan verwezen naar de eventuele uitkomst van de procedures. Bij vragen waarbij het verband naar een bestuurlijke zaak niet helder is wordt eerst nadere uitleg gevraagd. Vragen die betrekking hebben op privaatrechtelijke aspecten zoals het recht van overpad worden doorverwezen naar de wederpartij of de civiele rechter.
De gemeentelijke kostenpost van 70.000 euro is berekend op basis van het aantal vragen en het gegeven dat de beantwoording van iedere vraag in het dossier Hemkade gemiddeld twee uur aan ambtelijke inzet vraagt, dus in totaal zo’n 500 uur per jaar. Daarnaast worden externe, veelal juridische adviseurs ingeschakeld. Het college geeft ook al antwoord op een nieuwe vraag: nee, de gemeente gaat niet bemiddelen tussen eigenaren in het gebied om ontwikkelingen mogelijk te maken.