Afnemers warmte biomassacentrale wel degelijk goedkoper uit

Foto: LinkedIn / Jan Jaap Vogel

Het college blijft erbij dat de afnemers van warmte die wordt opgewekt door de in aanbouw zijnde biomassacentrale aan de Zaandamse Pascalstraat goedkoper uit zijn dan wanneer ze door waren gegaan met aardgas. Dat is het antwoord op vragen van Jos Kerkhoven (DZ) en Roland van Braam (SP) over berekeningen die aan zouden tonen dat de afnemers op enig moment worden gecontronteerd met een prijsstijging van meer dan 20 procent.

Volgens het college krijgen de bewoners van bestaande huizen die meedoen in de eerste fase van het project gedurende vijftien jaar een korting van vijf procent op de warmterekening ten opzichte van de hoogte van hun huidige rekening, waarbij 2016 als peiljaar wordt gehanteerd. ‘Binnen alle afspraken valt natuurlijk ook een afspraak over de indexering van de duurzame energierekening. Deze indexering ligt naar verwachting lager dan de indexering van warmte uit aardgas,’ aldus het college.

Nog eens uitleggen

Door die indexering zal op enig moment sprake zijn van een prijsstijging van 20 procent, zo wordt toegegeven, ‘maar de rekening voor warmte met een gasaansluiting zou hoogstwaarschijnlijk in die periode nog sterker zijn gestegen door onder andere een nog hogere indexering’. De door warmteleverancier Engie en de gebruikers (via de Vereniging van Eigenaren van flat de Pharus) overeengekomen korting wordt daardoor wel degelijk nagekomen. De gemeente wil dat best nog eens uitleggen aan de bewoners, aldus de beantwoording van de vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen