Gemeenten overwegen teruggave jeugdzorg aan het Rijk

Foto: Pixabay / debowscyfoto

Het Rijk moet haar verantwoordelijkheid nemen voor afgestoten taken die bij gemeenten tot ‘forse tekorten’ leiden en desnoods de jeugdhulp en psychische zorg voor kwetsbare burgers weer zelf ter hand nemen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten overweegt om de geldverslindende taken weer bij Den Haag op het bordje te leggen. Ook Zaanstad legt er flink op toe.

In een Open brief over jeugdzorg en GGZ aan onze inwoners stelt de VNG dat als het kabinet niet bereid is om gemeenten voldoende financieel tegemoet te komen, het de vraag is of die hun inwoners kunnen geven waar zij recht op hebben. ‘We willen onze jeugd niet in de steek laten. Als er geen compensatie komt, moeten gemeenten bezuinigen,’ aldus de belangenclub. De enorme tekorten leiden bij veel bestuurders en ambtenaren tot ‘onbegrip, frustratie en zelfs woede’, maar ‘kabinet en parlement lijken deze forse en complexe taken bij gemeenten neer te leggen zonder verantwoordelijkheid voor de uitvoeringsvraagstukken te nemen’.

Motie gemeenteraad

Onlangs nam de gemeenteraad van Zaanstad een motie aan waarin het college wordt opgedragen alle paden te bewandelen die nodig zijn om vanuit Den Haag compensatie voor de explosief stijgende kosten te eisen. Die zijn volgens onderzoek vooral het gevolg van het feit dat Sociale Wijkteams en vergelijkbare organisaties die na de decentralisatie zijn opgetuigd eerder en meer zorgvragen in beeld krijgen omdat ze dichter op de bevolking zitten. Dat was ook de bedoeling, maar dan zonder het bijbehorende prijskaartje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen