Burgerplatform gealarmeerd door ‘verzakelijking’ vrijwilligerswerk

Foto: Pexels

Het Burgerplatform Zaanstad trekt bij het college en de gemeenteraad aan de bel over het voornemen van de Sociale Wijkteams om niet langer gebruik te maken van de diensten van het vrijwillige thuisadministratieteam van Humanitas. Volgens een artikel in Dagblad Zaanstreek zijn die vrijwilligers hen te duur geworden.

Het Burgerplatform kan er niet bij. Het team van Humanitas bestaande uit 50 vrijwilligers helpt zo’n 180 inwoners die niet zelfstandig de eigen administratie kunnen bijhouden daarmee en dat werkt al drie decennia lang tot volle tevredenheid van beide kanten. Nu hebben de zorginstellingen SMD, Dock en Incluzio besloten dat de betaalde coördinator die de vrijwilligers aanstuurt te veel geld kost en dat een eigen netwerk van vrijwilligers die dezelfde dienst verleent goedkoper is. Het Burgerplatform is er falikant op tegen en ‘inmiddels weten wij dat stichting Present en stichting SchuldhulpMaatje hetzelfde lot te wachten staat,’ zo staat in een brief aan de plaatselijke politiek.

Afhankelijkheid

Het platform van betrokken burgers noemt vrijwilligersorganisaties ‘de kurk waarop de samenleving drijft’ en vindt dat deze gekoesterd dienen te worden in plaats van weggedrukt. ‘Daarnaast is er door diverse maatschappelijke organisaties altijd op aangedrongen om de ondersteuning van inwoners te laten uitvoeren door onafhankelijke ondersteuners. Vrijwilligers gebonden aan de Sociale Wijkteams zijn hun onafhankelijkheid kwijt, zij zijn immers gebonden aan een zakelijke partij.’

Verzakelijking

Ook is het het platform een doorn in het oog dat het erop lijkt dat de wijkteams zelfs een kleine vergoeding voor hun vrijwilligers al een te grote uitgave vinden. ‘Niet het gebrek aan kwaliteit of deskundigheid van de Humanitas-vrijwilligers leidt tot deze beslissing van de wijkorganisaties, maar pure bezuinigingen en een totaal onbegrip voor de betrokkenheid en noodzaak van deze vrijwilligers. Kortom, wij doen een dringend beroep op u om deze ontwikkelingen van verzakelijking binnen de hulp- en dienstverlening in Zaanstad en verdere afbreuk van het vrijwilligerswerk en hun organisaties tegen te gaan,’ schrijft voorzitter Nora Swagerman.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen