Ontsierende container Volkspark vermomd als Zaans huisje

Foto: Gemeente Zaanstad

In het Volkspark aan de Provincialeweg in Zaandam is op initiatief van de Zaanse Uitdaging een houten huisje geplaatst over de ontsierende opslagcontainer van de Stichting Vrienden van het Volkspark.

Wethouder Songül Mutluer verrichtte de openingshandeling en is blij met het initiatief van de stichting die met gesloten beurs maatschappelijke vragen koppelt aan het bedrijfsleven: de container was de spreekwoordelijke doorn in het oog tussen al het mooie groen, maar het Zaanse huisje heeft daar een einde aan gemaakt. ‘Ik bewonder de gezamenlijke inzet van iedereen die heeft bijgedragen. Een mooi voorbeeld voor de stad,’ aldus de wethouder.

De wethouder en Bas Husslage, manager van de Zaanse Uitdaging.

Het houten huisje heeft een uilennestkast, is gebouwd door jongeren van vakopleiding Bouwmensen Kennemerland Zaanstreek Waterland en werd geschilderd door vrijwilligers van Vrienden van het Volkspark. Er zijn geen materiaalkosten berekend en de zelfs de verf werd gesponsord, door het naast het park gevestigde bedrijf Goglio Northern Europe.

Gift aan de bevolking

Het eigen initiatief – voor de buurt, door de buurt – is vanaf het begin af aan al typerend voor het Volkspark, zo laat de gemeente weten. In 1890 schonk de plaatselijke houthandelaar Cornelis Corver van Wessem het park aan de inwoners, ter gelegenheid van zijn 40-jarig huwelijk. Sindsdien en tot op de dag van vandaag worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om buurtgenoten samen te brengen. Daarbij was de container de laatste tijd het centrale punt voor al het (tuin)materiaal en de plek om koffie te zetten. Het functionele krijgt nu dus ook een mooie visuele waarde voor het park.

Reacties