Brand door hennepteelt: woning drie maanden op slot

Foto: Gemeente Zaanstad

Een woning aan de Jan de Wittestraat in Koog aan de Zaan is deze week voor drie maanden gesloten nadat bij een brand in februari een hennepplantage ontdekt werd. Er werden 68 hennepplanten en een gerooide kweekruimte op de zolder gevonden. De brand ontstond door de gebrekkige aansluiting van de illegale stroomvoorziening.

Na de vondst van de hennepkwekerij wilde de burgemeester de woning laten op 9 april al laten sluiten, maar de bewoonster stapte naar de rechter voor een voorlopige voorziening om dat te voorkomen. De rechter oordeelde deze week dat er onvoldoende redenen waren om af te zien van de sluiting en wees de vordering af. Burgemeester Jan Hamming heeft daarop de woning alsnog laten sluiten.

De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal planten in de kwekerij en de beroeps- en bedrijfsmatigheid. Zo wordt er gekeken naar het aantal gebruikte materialen zoals lampen, transformatoren, koolstoffilters en groeimiddelen. Ook de diefstal van stroom en de risico’s voor de omwonenden, zoals brandgevaar, zijn bij de sluiting van de woning meegenomen in de beoordeling van de duur van de sluiting.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen