Geheim: brieven over terrasvergunning en over de Zaanweg

Foto: Pixabay

Het Zaanse Bakkertje aan de Lagedijk in Zaandijk heeft het college een brief gestuurd over de aanvraag voor een terrasvergunning, maar dat schrijven blijft op verzoek van de afzender beperkt tot de ogen van de leden van de gemeenteraad.

Wij kunnen dus niet vertellen wat erin staat en zelfs niet of het wellicht om een terras van de buren gaat. Hetzelfde geldt voor een brief van een bewoner van de Zaanweg in Wormerveer met opmerkingen over de verkeersveiligheid van de nog niet zo lang geleden heringerichte straat. Die heeft het college op eigen gelegenheid achter de digitale deur geplaatst. Het verdwijnen van stukken uit het openbare deel van het politieke informatiesysteem was eerder onderwerp van een motie van de POV, die een meerderheid kreeg in de gemeenteraad.

Transparantie

De Partij voor ouderen en Veiligheid is een voorvechter van een zo groot mogelijke transparantie wat betreft de besteding van belastinggeld en stoorde zich eraan dat steeds vaker zienswijzen op het besloten deel van de gemeentelijke website kwamen te staan. De gemeente kan bij het publiceren van ingekomen poststukken de namen van de afzenders weglakken of hen anonimiseren. De naam van de zakelijke afzender is in dit geval wel bekendgemaakt, maar onduidelijk blijft of het hier een zienswijze op een genomen besluit betreft. Helderheid over de afwegingen die worden gemaakt bij de vraag wat in welk vak op de gemeentelijke website terechtkomt is nog niet gegeven.

Gissen

Waarom in deze twee gevallen opnieuw de geheimzinnigheid prevaleert ondanks de uitspraak van een raadsmeerderheid dat openheid de voorkeur verdient, blijft gissen. Al zijn we, we geven het toe, wel uiterst benieuwd naar de achtergronden van die ‘aanvraag voor een terrasvergunning’. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat het hier beursgevoelige informatie betreft, maar houden het FD de komende tijd extra in de gaten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen