Protesterende Gooise apothekers raken snaar bij collega’s

Foto: Public Domain Pictures / Mohamed Mahmoud Hassan

Protesterende apothekers in het Gooi krijgen mogelijk navolging in andere delen van het land. Volgens voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP is agressie tegen apothekers wegens de medicijntekorten ’een landelijk probleem’.

In het Gooi hield de helft van de 40 apotheken hun deuren vanmorgen gesloten uit protest tegen de geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn het zat om voortdurend aan boze klanten te moeten uitleggen waarom die weer een ander doosje meekrijgen en krijgen steeds vaker te maken met agressie door de leveringsproblemen van medicijnen. Volgens Klein Nulent gaat het om ruim een derde van de baliemedewerkers die er dagelijks mee geconfronteerd worden, ‘van schelden en dreigen tot slaan’.

Andere merken

Honderdduizenden mensen worden jaarlijks zonder medische reden op een ander merk medicijn overgezet. Dat komt door het zogeheten preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars niet meer het duurdere merkmedicijn vergoeden, maar alleen een merkloze variant van hetzelfde medicijn. Volgens Klein Nulent wordt momenteel onderzocht of fabrikanten en groothandels grotere voorraden kunnen aanhouden om de tekorten aan te pakken. Een van de problemen is volgens hem de grote afhankelijkheid van China en India voor de productie van geneesmiddelen.

Zorgverzekeraars Nederland stelt dat de tekorten een internationaal probleem zijn en dat de oorzaak buiten Nederland ligt. De suggestie van de actievoerende apothekers dat de tekorten veroorzaakt worden door het inkoopbeleid van zorgverzekeraars zou niet kloppen. Het preferentiebeleid is ingevoerd om prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen en bonussen van fabrikanten voor apothekers tegen te gaan, aldus ZN. Sinds de invoering zouden al miljarden zijn bespaard.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen