Drie jaar een vleermuishotel in de Karnemelksepolder

Een beeld van de sloop in de zomer van 2018.
Een beeld van de sloop in de zomer van 2018.
Foto: Google Street View

Er wordt een tijdelijk vleermuishotel gebouwd aan de Noorddijk 100 in Wormerveer, dat drie jaar in gebruik blijft. Dat nu de vergunning is afgegeven lijkt rijkelijk laat voor de – beschermde – vleermuizen die mogelijk vervangende woonruimte nodig hadden tijdens en na de sloop van het fabriekscomplex van Brokking: dat is immers al verdwenen.

In het gebied waar woningen moeten komen zijn tijdens een natuuronderzoek foeragerende gewone dwergvleermuizen, laatvliegere en ruige dwergvleermuizen waargenomen en overvliegende rosse vleermuizen en een watervleermuis. Verblijfplaatsen werden niet gevonden, maar er kon ook niet overal worden gekeken. ‘Er zijn in de paarperiode enkele baltsende individuen van de gewone dwergvleermuis waargenomen, deze individuen toonden geen duidelijke binding met de bebouwing,’ staat in het rapport van Adviesbureau E.C.O. Logisch. ‘Er worden geen negatieve effecten op de vliegroute van de gewone dwergvleermuis en het aanwezige foerageergebied in het projectgebied verwacht. De aanwezige landschapselementen zullen grotendeels behouden blijven.’

Het onderzoek naar de vleermuizen is gedaan met een batdetector, die de ultrasone geluiden van de diertjes opvangt en hoorbaar maakt voor het menselijk gehoor. Daarnaast kunnen daarmee geluiden worden opgenomen voor analyse achteraf. Tussen december 2016 en februari 2017 is de Brokking-fabriek waar dat mogelijk was – in die delen van het complex die niet waren afgezet in verband met de aanwezigheid van asbest – inpandig onderzocht op de aanwezigheid van winterverblijfplaatsen. Ook is in het paarseizoen aandacht besteed aan het middernachtzwermen van vleermuizen bij potentiële winterverblijven en is onderzoek gedaan naar mogelijke zomer- en kraamverblijven.

De zwermplaatsen van de circa tien individuen van de gewone dwergvleermuis die werden aangetroffen gaven ‘een indicatie van de mogelijke aanwezigheid van een winterverblijfplaats’, aldus de onderzoekers. ‘Dit is potentieel van groot belang voor de instandhouding van de lokale populatie.’ Waar de vleermuizen na het verdwijnen van hun hotel naartoe moeten is niet duidelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen