Is Zaanse aanpak huishoudelijke hulp in strijd met de wet?

Foto: PxHere

De Partij voor Ouderen en Veiligheid heeft vragen bij de resultaatgerichte werkwijze van de in financieel zwaar weer verkerende aanbieder van huishoudelijke hulp Familiehulp, die in de uren van cliënten moet snijden om de begroting rond te krijgen. Een dergelijke op algemene resultaten gestuurde aanpak stuit op bezwaren van de Centrale Raad voor Beroep, de hoogste instantie voor geschillen over sociale verzekeringen en voorzieningen en in ambtenarenzaken.

Al in 2016 oordeelde dat rechtscollege dat een resultaatgerichte aanpak waarbij alleen een schoon en leefhaar huis, het beschikken over schone en draagbare kleding en het vergroten van de zelfredzaamheid beloofd wordt tegen de wet is omdat een duidelijke maatstaf gemist wordt. Op grond daarvan vraagt de POV zich nu al of B &W van plan zijn hun aanpak te wijzigen en in lijn te brengen met de uitspraak van de Centrale Raad voor Beroep. Ook wil de fractie weten of daarover al contact is geweest met Familiehulp.

Te weinig concreet

In de Rotterdamse zaak uit 2016 had een oudere vrouw ook huishoudelijke hulp toegekend gekregen in de vorm van te behalen resultaten, de zogenoemde resultaatsgebieden. Het gevolg was dat er minder uren iemand over de vloer kwam om te helpen. Eerder werd de hulp in uren uitgedrukt aan de hand van in het gemeentelijke beleid neergelegde huishoudelijke taken en daaraan gekoppelde normtijden. In de uitspraak oordeelde de Centrale Raad voor Beroep dat noch in de beleidsregels van Rotterdam noch in het toekenningsbesluit voor de ondersteuning aan de cliënte inzicht werd verschaft in de vraag op welke concrete wijze invulling zou worden gegeven aan het bereiken van de resultaten. Dat zorgaanbieders zich committeren om de resultaten te behalen maakt dat niet anders, aldus de uitspraak.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen