Campagne tegen fietsend bellen en appen

Foto: Gemeente Zaanstad

Uit onderzoek van de Vervoerregio Amsterdam in Zaandam, Landsmeer en Amsterdam blijkt dat zes procent van de fietsers een mobiele telefoon gebruikt in het verkeer. Met de landelijke Mono-campagne wil de Rijksoverheid daar verandering in brengen. Mono betekent één of alleen: doe één ding tegelijk.

Fietsen en tegelijkertijd bellen of appen kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De tellers van de Vervoerregio constateerden dat er tijdens drukke momenten in de regio ongeveer 50.000 momenten zijn waarop fietsers zijn afgeleid in het verkeer. De campagne wil jongeren bewust maken van de risico’s van het gebruik van een mobiele telefoon en van social media in het verkeer. De Mono-app kan daarbij helpen.

Boetes vanaf juli

Scholieren op het Regio College en Pascal Zuid in Zaandam krijgen deze maand voorlichting en worden uitgedaagd om een deal met zichzelf aan te gaan: minimaal zeven dagen achtereen geen mobiel in het verkeer. Vanaf 1 juli levert appen op de fiets een boete van 95 euro per overtreding op. Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wil dat de politie er vanaf die datum extra op gaat handhaven.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen