Extra parkeerplekken voor de wijk Willis: 26 stuks

Onder meer in deze middenberm vielen plekken af: die blijft groen.
Onder meer in deze middenberm vielen plekken af: die blijft groen.
Foto: Google Street View

De wijk Willis in Krommenie krijgt na een inventarisatie- en consultatieronde 26 parkeerplekken bij om tegemoet te komen aan de al jaren spelende vraag. Ze worden in juli aangelegd. Uit de gemeentelijke stukken blijkt ook een opmerkelijk gegeven: ondanks de schaarste zijn er bewoners die niet genegen zijn om hun auto(‘s) op het eigen erf neer te zetten. En de gemeente kan ze niet dwingen.

Er komen ‘al vele jaren’ meldingen uit bepaalde delen van de wijk over parkeren en parkeeroverlast. De toenmalige wijkmanager besloot in 2017 het initiatief te nemen om met bewoners een inventarisatie te maken van mogelijke uitbreidingsplekken en Zaanstad liet in juni vorig jaar een parkeeronderzoek uitvoeren in Willis. Daar rolde een lijst van ruim 90 mogelijke vakken uit, waarvan er nu 26 zijn overgebleven. Kaarten van de plekken in Noord en Zuid waar ze komen zijn hier te downloaden.

Draagvlak

Door onder andere restricties in het bestemmingsplan, de groenstructuurvisie voor de wijk en de minimale grootte voor parkeervakken vielen plekken af en ook door gedeelde bezwaren van bewoners. Afgelopen november lieten 76 van de 772 uitgenodigde bewoners van zich horen op een bijeenkomst om het draagvlak te peilen. Dat heeft over het algemeen tot overeenstemming geleid, hoewel er altijd individuele bewoners overblijven die menen dat zij ten onrechte aan woongenot moeten inleveren.

Bewoners in de directe omgeving van de nieuwe parkeerplekken worden later dit jaar door de aannemer geïnformeerd over de start en het verloop van de werkzaamheden. Als de plekken er eenmaal zijn wordt de handhaving in Willis ‘mogelijk’ opgevoerd. De gemeente laat ook weten dat parkeerplaatsen die in deze ronde zijn afgevallen in de toekomst weer in beeld kunnen komen: ‘Gezien de leeftijdsopbouw van de wijk bestaat de kans dat er op korte termijn opnieuw behoefte is aan meer parkeerplaatsen.’

Groen en waterrijk

Daar zit wel een grens aan, want het is niet de bedoeling om het idee van de groene en waterrijke wijk die de gemeente ooit voor ogen had overboord te gooien in het belang van steeds meer parkeervakken. Bovendien zijn er nu al voorgestelde plekken gesneuveld omdat bewoners graag speelruimte voor kinderen willen behouden. Autogebruikers moeten in de toekomst misschien wat verder van hun eigen straat parkeren en bewoners die plek hebben op het eigen erf zal worden gevraagd om die ruimte ook te benutten. Maar daar gaan ze uiteindelijk zelf over.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen