Rechter buigt zich over nieuw verkeersregime in Amsterdam

Foto: Wikimedia / Bouwe Brouwer

In een volle rechtszaal vochten drie snorfietsers gisteren het nieuwe verkeersregime in Amsterdam aan, waar sinds afgelopen maandag snorfietsers binnen de Ring verbannen zijn van het fietspad. De drie die naar de rechter stapten vinden het ‘levensgevaarlijk’ om – met een helm op – tussen de auto’s op de rijbaan te moeten manoeuvreren.

Ik laat me niet doodrijden voor dat zooitje daar,’ zei een 81-jarige man, verwijzend naar de vertegenwoordiging van de gemeente. Hij verklaarde dat hij door het verbod is veroordeeld tot het rijden op drukke wegen. Omrijden is volgens zijn raadsvrouw op bepaalde stukken niet mogelijk. Een vrouw die haar dochter, die slecht ter been is, met de snorscooter overal naartoe brengt zei dat het plan niet deugt en onvoldoende is onderbouwd. De auto’s rijden volgens haar in veel straten veel te hard. ‘Daar wil ik voor geen goud tussen rijden.’

Proefgemeente

De verkeersmaatregel die de veiligheid van fietsers moet vergroten stuit op veel weerstand in de hoofdstad, die er als eerste mee is begonnen. Andere grote steden volgen de ontwikkelingen van nabij omdat overwogen wordt hetzelfde te doen. In Zaanstad is dat niet aan de orde. Het leidt er wel toe dat snorfietsers die de Hempont nemen daar over het fietspad en zonder een verplichte helm naartoe kunnen rijden, om dan aan de overkant van het Noordzeekanaal opeens met een hele andere set regels geconfronteerd te worden. Dat komt de duidelijkheid niet ten goede.

De rechtbank doet uiterlijk over zes weken uitspraak in deze zaak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen