Snorfietsers in Amsterdam vanaf morgen op de rijbaan

Vanaf morgen hebben fietsers op het fietspad het rijk alleen.
Vanaf morgen hebben fietsers op het fietspad het rijk alleen.
Foto: Wikimedia

Snorfietsers in Amsterdam mogen vanaf morgen binnen de ringweg A10 niet langer op het fietspad, maar moeten met een helm op de rijbaan op. Amsterdam is de eerste gemeente die deze regel invoert en poogt daarmee de verkeersveiligheid vergroten en de drukte op de fietspaden te beperken.

Volgens de initiatiefnemers van een petitie die al bijna 44.000 keer getekend werd zullen door de maatregel de ongelukken op de weg juist toenemen, omdat auto’s groter zijn en gevaarlijker door hun hogere snelheid. Als voorbeelden van ingrepen die het fietspad veiliger maken zonder de snorfietsers daarvan te verjagen worden genoemd een verplichte linkerspiegel voor fietsers, meer handhaving, bredere fietspaden en de verplichting voor fietsers om richting aan te geven (dat laatste hebben wij er echt niet bij verzonnen!).

Inmiddels werkt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur aan de invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers om het aantal gevallen van ernstig hersenletsel te beperken. Er rijden in Nederland zo’n 700.000 snorfietsen rond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen