De Sluis vanaf vandaag verder in de Honigfabriek

De Sluis gaat verder in de Honigfabriek in Koog aan de Zaan.
De Sluis gaat verder in de Honigfabriek in Koog aan de Zaan.
Foto: Google Street View

Stichting De Zaandamse Gemeenschap krijgt van de gemeente een subsidie van 30.000 euro voor het opnemen van de Sluis in de organisatie. De Sluis werd vandaag feestelijk heropend in broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan, nu alle donkere wolken die boven de toekomst hingen verdwenen lijken te zijn.

De ontmoetingsplek voor nieuwkomers en Zaanse taalmaatjes om Nederlands te oefenen en de integratie in de samenleving te bevorderen zou volgens de oorspronkelijke plannen van het college een flink subsidiebedrag moeten inleveren, maar dat is dankzij het samengaan met De Zaandamse Gemeenschap voorkomen. Voor stichtingen gelden andere subsidieregels. Wethouder voor Integratie en Burgerparticipatie Rita Noordzij beloofde in oktober 2018 aan de gemeenteraad om een nieuwe vorm te vinden.

Meet the Mama’s

Net als voorheen staat taal voorop bij de Sluis. En bijkomend voordeel van de verhuizing naar de Honigfabriek is het ‘samenwonen’ met kantine Meet the Mama’s, een initiatief van stichting Rock the Kasbah. In de kantine presenteren vrouwen van over de hele wereld hun traditionele gerechten en kookkunsten. Volgens Noordzij bewijst de geslaagde heropening wederom de betrokkenheid van Zaankanters: ‘Dit initiatief maakt Zaanstad mooier. De grote kracht zit in de inzet van de vele vrijwilligers voor hun nieuwe buren en mede-Zaankanters, dit zorgt voor verbinding. We mogen ons in Zaanstad gelukkig prijzen met deze betrokkenheid, waardoor iedereen de kans krijgt om mee te doen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen