Waterstofschip Energy Observer doet op wereldreis Amsterdam aan

Foto: Twitter

Het eerste waterstofschip dat rond de wereld vaart komt naar de haven van Amsterdam. Op onze vraag wanneer we de Energy Observer in het Noordzeekanaal kunnen verwachten is (nog) geen antwoord gekomen. Maar tussen vrijdag 5 april en zondag 14 april kan het schip tussen 10:00 en 18:00 uur gratis worden bezichtigd bij de NDSM-werf in Amsterdam.

De high tech catamaran wordt volledig aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Het Franse vaartuig is 30 meter lang, twaalf meter breed en heeft een installatie aan boord die door middel van elektrolyse waterstof aanmaakt. De elektriciteit die daarvoor nodig is wordt gegenereerd met zonnepanelen en twee windturbines. Het schip dat een geschatte 30 miljoen euro heeft gekost is in wezen een drijvend laboratorium voor de doelstelling om in 2050 de CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart te hebben gehalveerd.

In het voorjaar van 2017 begon de Energy Observer aan een wereldreis van zes jaar die het schip nu naar Amsterdam voert. Rond de aanwezigheid van het vaartuig wordt veel georganiseerd, zoals een High Level Experts Meeting for Hydrogen Mobility in het hoofdkwartier van het Havenbedrijf. Het schip wordt in de hoofdstad verwelkomd door de Franse ambassadeur Philippe Lalliot. Gedurende het verblijf in Amsterdam wordt ook revolutionaire nieuwe technologie geïnstalleerd: twee roterende, volautomatische Oceanwings® ‘zeilen’ die nog nooit eerder op een dergelijke grootschalige manier getest werden.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen