Goedkoper kopen kan in buurgemeente Beverwijk

De Oostzijde in Zaandam door Peter de Rijcke.
De Oostzijde in Zaandam door Peter de Rijcke.
Foto: Wikimedia / Peter de Rijcke

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning is in Nederland vorig jaar toegenomen tot ruim 287.000 euro. Zaanstad zit daar met 264.500 ruim onder: een verschil van 22.500 euro. In de buurgemeenten waren de gemiddelde huizenprijzen 326.900 euro in Uitgeest, 314.500 in Wormerland, 394.500 in Oostzaan en 245.600 euro in Beverwijk.

In Blaricum (902.200 euro) werd het meest betaald voor een bestaande koopwoning; in Delfzijl (142.200 euro) het minst. Het prijsverschil van woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkoopprijs was met 760.000 euro nog nooit zo groot, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.

Randstad en Noord-Brabant koplopers

In de Randstad en in de provincie Noord-Brabant is de gemiddelde prijs voor een koopwoning in de meeste gevallen hoger dan aan de randen van Nederland. Goedkopere gemeenten zijn vooral te vinden in Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland. De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. In gemeenten met relatief veel villa’s ligt de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel appartementen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen