Defecte roltrap en akelige lift maken station ontoegankelijk

Foto: Twitter / Harrie van der Laan

De lift aan de westkant van het station in Zaandam werkt niet als alternatief voor de – kapotte – roltrap want de route er naartoe en de toegang tot de lift worden als onveilig ervaren. Het is een hangplek en volgens omwonenden hebben er ‘dubieuze activiteiten’ plaats. Mensen keren liever huiswaarts dan dat ze zich richting de lift wagen, schrijft POV-raadslid Perry van der Velden aan wethouder Gerard Slegers.

Eerder vroeg Democratisch Zaanstad al aandacht voor de haperende roltrap aan de kant van de Houtveldweg en ook Van der Velden trok al aan de bel. Hij doet dat, na een onbevredigende reactie van Slegers nu opnieuw. De rolstrap is langdurig buiten werking en blijft dat ook nog wel even: voor de versleten lagers van de trap is geen tijdelijke, veilige oplossing voorhanden. ProRail kan niet aangeven wanneer de roltrap dan wel wordt hersteld.

Unheimisch

Het gebied aan de achterkant van het station wordt zo ‘een unheimische spooklocatie’, schrijft Van der Velden. Het centrum wordt op deze manier voor mensen onbereikbaar en een verkoopplaatje voor Zaanstad is het ook zeker niet. ‘De huidige situatie is onaanvaardbaar en tast het leven en de mobiliteit van diegenen aan die afhankelijk zijn van een goede, benaderbare, veilige en klantvriendelijke toegang tot het station in Zaandam.’ Als daarnaast ook de lift van en naar het busstationsgebouw weer eens defect is, is de bereikbaarheid van het centrum ‘dramatisch’, aldus Van der Velden.

Klagende bewoners

Bewoners van Westerwatering hebben volgens het raadslid bij de gemeente geklaagd maar zijn ook met een kluitje in het riet gestuurd met het verhaal van ProRail over de te vervangen lagers. Van der Velden vraagt Slegers of die bereid is om de spoorbeheerder nog eens aan te spreken op de defecte roltrap en de tekortschietende dienstverlening. Ook wil hij namens de Partij voor Ouderen en Veiligheid horen of de wethouder zijn conclusie deelt dat de toegang en wachthalletje bij de lift onveilige plekken zijn, zeker bij schemer of in de avond en nacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen