Plannen voor Centrum Oost afgerond: minder auto’s, meer huizen

De Burcht in 2040?
Foto: Gemeente Zaanstad

Het oostelijk deel van het centrum van Zaandam gaat de komende 20 jaar veranderen in ‘een aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers’, aldus de gemeente. Hoe dat eruit gaat zien staat in het Perspectief Centrum Oost, waarover op 4 april gepraat wordt in de gemeenteraad. Die moet er op 18 april een besluit over nemen.

In 2040 zijn er minder auto’s op straat en hebben die plaatsgemaakt voor ruimte voor ontmoetingen en gezelligheid, spelen en bewegen en langzaam verkeer. Dan worden de oevers van de Zaan en de cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied beter benut, zijn er 800 woningen bijgekomen – waarvan minimaal 160 in de sociale huursector – en is De Burcht ‘een intiem stadsplein met woningen, winkeltjes en horeca’, in de visie van het college. Daarnaast zijn er allerlei maatschappelijke voorzieningen zoals buurthuizen, scholen, huisartsen en fysiotherapeuten om het voor bewoners een aantrekkelijke stek te maken.

Grote kansen

Verantwoorlijke wethouder Gerard Ram ziet het centrumgebied ten oosten van de Zaan als een stadsdeel met grote kansen voor de toekomst. ‘Als je nu vanaf de Gedempte Gracht naar de Peperstraat loopt, zie je waarom. Wij zien een levendig gebied voor ons met hotels en horeca en moderne architectuur, passend bij de Zaanse identiteit. Er zijn in dit gebied geweldige mogelijkheden om Zaanstad mooier te maken en ervoor te zorgen dat het centrum van Zaandam een prettige plek blijft om te wonen, te werken en te verblijven,’ zegt hij op de website van de gemeente.

Op korte termijn wil de gemeente al aan de slag met het verbeteren van de doorgangen van de Zuiddijk naar de Touwslagerstraat en de oversteekplaatsen bij de Wilhelminastraat en A.F. Savorin Lohmanstraat.

Participatie

Bewoners en ondernemers hebben meegedacht en -gepraat over het perspectief. Bewonerd of andere nieuwsgierigen zijn nog steeds welkom in het MAAK-pand aan de Peperstraat 134A om de schetsen te bekijken, op woensdag- of vrijdagmiddag tussen 13:00 en 15:00 uur.

 

 

 

Reacties