Vuurwerk in vogelrichtlijngebieden taboe in broedseizoen

De inmiddels uiterst zeldzame roerdomp.
Foto: Wikipedia / Yves Hoebeke

De provincie gaat geen vergunningen meer verlenen voor vuurwerkshows in de Noord-Hollandse vogelrichtlijngebieden tijdens het broedseizoen, van 1 maart tot 1 augustus. Voorheen kon de provincie voor deze gebieden maximaal twaalf keer per jaar vergunningen voor het afsteken van professioneel vuurwerk afgeven.

De Gedeputeerde voor Natuur Adnan Tekin zegt in een persbericht: ‘De provincie Noord-Holland zet zich actief in om vogels te beschermen. Zo treden we op tegen loslopende honden en mountainbikers in de natuur. Het is daarom dan ook niet uit te leggen als er vuurwerk in het broedseizoen kan worden afgestoken. Dit verbod is een belangrijke stap in de bescherming van onze kwetsbare flora en fauna.’

Kermisvuurwerk

In Zaanstad kwam Rosa in het geweer tegen het afsteken van vuurwerk in het broedseizoen ter opluistering van de kermis in het Burgemeester in ‘t Veldpark, maar dat mag ook met de nieuwe regels gewoon doorgaan. Vogelrichtlijngebieden zijn plekken waar bedreigde en beschermde vogelsoorten, zoals de roerdomp, de lepelaar of de dwergstern, leven. Deze zijn door de hele provincie heen te vinden en het Twiske is er één van.

Reacties