Rechter akkoord met afsluiting Oostzijde onder de A8

Foto: Google Street View

De gemeente mag van de rechter de onderdoorgang van de A8 op de Oostzijde in Zaandam afsluiten. De Fietsersbond Zaanstreek heeft daar bezwaar tegen, maar vond geen gehoor bij de rechtbank Noord-Holland. Die liet zwaar meewegen dat het een wegbeheerder vrij staat om zelf te beslissen of een situatie veilig is of niet.

De gemeente besloot tot de afsluiting omdat bedrijven op het laatste stuk van de Oostzijde de weg daar voor (brom)fietsers gevaarlijk vinden, wegens het gemanoeuvreer met grote vrachtwagens. De Fietsersbond stelde daar tegenover dat de truckchauffeurs dan maar beter moesten opletten, omdat de alternatieve fietsroute via de Slachthuisbuurt evenmin veilig zou zijn. Die route langs de H.G. Scholtenstraat maakt het aantal ontmoetingen tussen snel- en langzaamverkeer eerder groter dan kleiner door de bussen van Hellingman en klanten van Aldi en Lidl, aldus de bond.

Toeristische fietsroutes

Het door fietsers én bedrijven geclaimde stukje Oostzijde is volgens de bond een rustige openbare weg ‘waar fietsers naar tevredenheid gebruik van maken’. Er werd bovendien op gewezen dat de Oostzijde van cultureel-historische waarde is en dat langs de industriewand langs de Zaan officiële toeristische fietsroutes lopen. In de ogen van de Fietsersbond heeft de gemeente in dit geval wel heel erg de oren naar de bedrijven laten hangen. En dat mag volgens de rechter.

 

Reacties