Wesley Fontijn ingeschakeld bij onderzoek naar Zaanse bruggen

Een duidelijke markering voor fietsers en voetgangers.
Een duidelijke markering voor fietsers en voetgangers.
Foto: Google Street View

Zoon Wesley van de vier jaar geleden op de Den Uylbrug in Zaandam verongelukte Marijke Fontijn (57) heeft op verzoek van burgemeester Jan Hamming twaalf Zaanse bruggen geïnspecteerd. Dat deed hij samen met een neef van zijn moeder, zo vertelde hij aan Hart van Nederland.

We kijken hoe mensen bepaalde signalen op de brug ervaren, zoals lampen en slagbomen,’ legde hij uit. Wat hem betreft komt er ook een detectiesysteem voor mensen die om wat voor reden dan ook alsnog op het beweegbare deel van de brug staan als dit in beweging komt. De inspectieronde van de twee nabestaanden is een gevolg van een recenter ongeval op de Prins Bernhardbrug, waarbij eind november vorig jaar twee oudere voetgangers uit Zaandam zwaargewond raakten. Ook zij stonden onopgemerkt door camera’s op de brug toen de brugwachter-op-afstand die opende. Het onderzoek naar dit ongeluk is nog niet afgerond.

Veel verschillen

De conclusie van Wesley Fontijn en zijn neef is dat er een hoop verschillen in de bruggen zitten. Maar geruster was hij er door de tour niet op geworden: ‘Er missen nog behoorlijk wat lampen en wat gekleurde weggedeelten.’ Hij hoopt dat hun rapport kan bijdragen aan een grotere veiligheid op de Zaanse bruggen. Sinds de dood van zijn moeder houdt Fontijn zich actief met dat onderwerp bezig.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen