Het kabinet komt met een stimuleringsregeling om de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen bevorderen. In de praktijk komen initiatieven van bewoners en sociale ondernemers vaak moeilijk van de grond vanwege de moeizame financiering. Dat speelt ook in Zaanstad , waar de realisatie van een zogenoemd Knarrenhof nog niet echt van de grond komt.
Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen en daarvoor zijn innovatieve combinaties van zorg, ondersteuning en gemeenschappelijk wonen een uitkomst. Bijvoorbeeld door de bouw van een hofje of de transformatie van een oud schoolgebouw in appartementen voor een groep ouderen. Dat creëert gezelligheid en bewoners kunnen elkaar helpen indien nodig. Toch blijkt het lastig om zulke woonvormen van de grond te krijgen.
[embed][/embed]
De praktijk wijst uit dat banken, pensioenfondsen en investeerders op dit moment
vanwege het beperkte rendement uiterst terughoudend zijn om geld
ter beschikking
te
stellen
voor
innovatieve woonvormen voor ouderen met lagere en middeninkomens. Met de
nieuwe Rijks
regeling worden de risico’s
die geldverstrekkers lopen
afgedekt. De regeling bestaat uit drie onderdelen:
Het plafond aan mogelijke borgstellingen loopt de komende jaren op. Vanaf 2021 kan het maximale bedrag aan uitstaande borgstellingen maximaal 164,4 miljoen euro zijn. Het gaat daarbij specifiek om vernieuwende, kleinschalige en geclusterde woonzorg complexen voor mensen met een laag of middeninkomen. Dit kunnen zowel huur- als koopwoningen zijn, of een combinatie daarvan . Er wordt uitgegaan van minimaal vijf en maximaal 40 wooneenheden. De regeling wordt dit voorjaar opengesteld.