Lopen Zaanse islamitische instellingen gevaar?

De Sultan Ahmet moskee in Zaandam.
De Sultan Ahmet moskee in Zaandam.
Foto: Twitter / Prince

De fractie van Denk heeft het college gevraagd wat het dreigingsbeeld met betrekking tot islamitische instellingen in Zaanstad is en hoe dat zich verhoudt tot de Amsterdamse situatie. Dit naar aanleiding van het hoofdstedelijke besluit om 1,8 miljoen euro te reserveren voor de beveiliging van islamitische instellingen en organisaties.

Denk wil weten of dat in Zaanstad ook noodzakelijk is en of in het geval dat zo mocht blijken te zijn daarvoor ook geld vrijgemaakt kan worden. In schriftelijke vragen van raadslid Sebnem Pancar wordt ook naar een eigen Zaanse veiligheidsanalyse met betrekking tot eventuele risico’s voor de lokale moskeeën en islamitische organisaties geïnformeerd en naar contacten daarover met de betreffende besturen. Is zo’n onderzoek uitgevoerd en zo nee, waarom niet?

‘Kans op aanslag reëel’

Volgens burgemeester Femke Halsema is in Amsterdam sprake van een ‘verhoogd voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen en is de kans op een aanslag reëel’. Naast joodse instellingen krijgen ook zij nu extra camerabewaking en politietoezicht. De dreiging komt uit extreemrechtse hoek. Jaarlijks krijgen in de hoofdstad meer dan twintig moskeeën te maken met geweld en agressie.

Reacties

Cookieinstellingen