Ultieme poging nieuwbouw Wormerveer te voorkomen

De buurpanden van de vijf verdiepingen tellende geplande nieuwbouw.
De buurpanden van de vijf verdiepingen tellende geplande nieuwbouw.
Foto: Google Street View

Met de moed der wanhoop blijft de werkgroep Zuideinde Wormerveer Hoogbouw Vrij strijden tegen het nieuwbouwplan voor de hoek Celebesstraat-Zuideinde in het dorp, waar de gemeenteraad morgenavond opnieuw over praat. Het volume en de vijf meter hoge blinde muur in de Celebesstraat die geparkeerde auto’s aan het zicht moet onttrekken zijn de werkgroep een doorn in het oog.

In een laatste poging de raad ervan te overtuigen dat er een beter alternatief is voor de verguisde hoogbouw is een brief uitgegaan naar de gemeenteraadsleden, die door de gemeente op het besloten deel van de ingekomen stukken is geplaatst. Dat heeft de verbazing gewekt van de Partij voor Ouderen en Veiligheid. Waarom mogen alleen raadsleden dat schrijven zien? De auteurs willen – uiteraard – een zo groot mogelijk bereik en plaatsten hun noodkreet ook op de Facebookpagina Wormerveer.

Democratisch Zaanstad reageerde eveneens, en wel inhoudelijk. De partij las dat het ‘pakhuis van Van der Woude’, dat door MAAK.meester Frits Palmboom als referentie werd gebruikt om aan te tonen dat het volume van de geplande nieuwbouw aan het Zuideinde niet uitzonderlijk is, ‘wel erg hoog was ingetekend, met elementen op het dak die er niet zijn’. En daarnaast dat hij op de garage (Zuideinde 12) een bouwwerk had getekend ‘dat er niet is’. DZ wil daar uitleg over.

Het pakhuis uit 1916 dat als referentiepunt diende.

De fractie wil van het college ook weten of er toezeggingen zijn gedaan voor de invulling van de hoek Celebesstraat-Zuideinde en of de werkgroep de toezegging heeft gekregen dat het door haar gemaakte alternatieve bouwplan serieus zou worden bekeken. Daarnaast vraagt DZ naar de exacte hoogte van het kopgebouw – volgens de omschrijving ‘zes bouwlagen, waarvan de bovenste laag terugliggend met plat dak tot een hoogte van zo’n achttien meter’ – en hoe de adviezen van de Welstandscommissie over dat deel van het project in het ontwerp verwerkt zijn.

Appartementen

Overigens is het garagebedrijf waarvan sprake is in de brief van de werkgroep niet op nummer 12 – dat is het pakhuis De Klok – gevestigd, maar in het veel recentere pand daarnaast. Eind oktober vorig jaar publiceerde de gemeente een vergunningaanvraag voor de bouw van vijf appartementen aan het Zuideinde 17, waar nu All Mobiel Cars gevestigd is. Die moeten ongetwijfeld (deels) in de dakopbouw komen. Een vergunning is er nog niet voor verleend.

De Klok en het pand van het garagebedrijf.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen