Oude boom Westzaan gesneuveld wegens onveiligheid

De Middel is over het algemeen een goede plek voor bomen.
De Middel is over het algemeen een goede plek voor bomen.
Foto: Google Street View

Ik ben nu 74 jaar en zo lang ik mij kan heugen stond deze boom er, vroeger tegenover de ingang van het kruidenierswinkeltje van Tromp aan de Middel. Volgens een omwonende was de boom nog veel en veel ouder en heeft hij de oorlog overleefd,’ schreef een inwoner van Westzaan wat mismoedig naar aanleiding van de kap van een beeldbepalende boom in de Middel.

De auteur vermoedde dat de boom tot de oudste in Westzaan behoorde en dus rees de vraag waarom hij moest sneuvelen. Het antwoord van de Zaanse gemeentelijke bomenbeheerder Chris Winter luidt dat hij tijdens een boomveiligheidscontrole als gevaarlijk werd aangemeld en dat na verder onderzoek bleek dat er delen uit konden waaien. ‘Handhaven op deze plek was te gevaarlijk,’ aldus Winter. Er werd een kapvergunning aangevraagd, maar bij de informatieverstrekking daarover ging het vervolgens mis.

Winter belooft op de Facebookpagina Groen Zaans, houd Zaanstad groen dat bomen die de volgende boomveiligheidscontrole niet overleven in de publicaties over kapvergunningen worden meegenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen