Hoeveel inwoners moeten straks ver aan de sjouw met restafval?

Foto: Gemeente Zaanstad

De Partij voor Ouderen en Veiligheid vraagt zich af hoeveel inwoners straks verder met hun restafval moeten lopen dan de voorgeschreven maximale afstand van 125 meter tot een ondergrondse afvalcontainer. Dit naar aanleiding van een noodkreet van (oudere) bewoners van De Sint Pieter en De Almanak in Zaandam.

Vandaag ging de nieuwe wijze van huisvuilinzameling van start in Rooswijk en daarna staat Krommenie als tweede in de planning (zie voor de locaties van de containers de kaarten hieronder), nadat Saendelft tijdelijk in de ijskast is gezet. Daar wordt naar verwachting deze maand verder over gesproken in de gemeenteraad.

Tussen de Kerksloot en de Canaveralstraat (Noorderham).
De omgeving ten noorden van de Canaveralstraat (Noorderham).
Omgeving Geertje Pel Grootstraat en Bakkerstraat.
Omgeving Noorderhoodstraat ten noorden van de Parkstraat en Vlusch.
Omgeving Parklaan, Populierenlaan en Wilgenkade.

De legenda is lastig te lezen, maar het gaat van boven naar beneden om het grensgebied van de containers (paarse streepjes), ondergrondse restafvalcontainers (rood), glascontainers (groen), plasticcontainers (geel) en papiercontainers (blauw).

Na ons bericht over de start in Rooswijk regende het gisteren opmerkingen op Facebook over nog niet ontvangen afvalpassen in Krommenie, terwijl die volgens de gemeentelijke webinfo al verspreid waren. Dat bleek een achterhaald bericht. Een bewoner van Rooswijk reageerde erop met de geruststelling de pas inmiddels wél te hebben ontvangen – drie dagen voor het begin van de nieuwe werkwijze. De gemeente heeft inmiddels laten weten dat alle inwoners die overgaan op het nieuwe systeem in de week daaraan voorafgaand een brief met uitleg en een pasje van HVC ontvangen.

Te ver lopen

De POV vindt ondertussen dat het voor ouderen en/of mensen met een lichamelijke beperking niet te doen is om meer en soms veel meer dan 125 meter te moeten overbruggen tot een ondergrondse restafvalcontainer. En dat betekent ‘weer’ een stukje onafhankelijkheid inleveren, aldus de fractie in schriftelijke vragen aan het college. De partij wil een overzicht zien van de plekken waar dit het geval is.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen