Bewoners Sint Pieter en Almanak in het geweer tegen zeulen met restafval

De restafvalcontainer zou bij de verzamelplek voor kliko's kunnen komen.
De restafvalcontainer zou bij de verzamelplek voor kliko's kunnen komen.
Foto: Google Street View

Veel bewoners van De Sint Pieter en De Almanak in ’t Kalf vinden de afstand tussen hun huizen en de restafvalcontainers veel te groot.

In een brief aan het gemeentebestuur haalt hun woordvoerder de overheidsnorm aan dat ‘de loopafstand tussen perceel en inzamelingsvoorziening 75 tot ten hoogste 125 meter is’. In de beide Zaandamse straten is die afstand echter veel groter en dat terwijl in De Sint Pieter en De Almanak veel mensen van boven de 60 wonen, onder mensen die slecht ter been zijn en een aantal gehandicapten. ‘De onrust onder de bewoners is dus ook behoorlijk groot, daar zij het wegbrengen van hun restafval over zo’n grote afstand (honderden meters) als zeer bezwaarlijk ervaren,’ aldus de brief.

Parkeerplaats prima plek

Bijgevoegd zijn drie handtekeningenlijsten om het protest te staven. De bewoners vragn de gemeente om een ondergrondse container te plaatsen op het parkeerterrein van de beide straten, bij de inzamelingsplaats van de rolcontainers. Er is al navraag gedaan bij de firma die de riolering heeft aangelegd en dat leverde als antwoord op dat op die plek geen ondergrondse leidingen in de weg liggen. Een andere locatie is ook prima, als de afstand tot de woningen maar korter wordt.

We willen allemaal dat het scheiden van afval een succes gaat worden,’ aldus het schrijven, voor een beter milieu voor deze generatie en ook de volgende. De bewoners roepen de gemeente daarom op om ervoor te zorgen dit niet mislukt door voor hen onneembare obstakels te creëren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen