PVV ziet duister spel college nu synagoge verkocht is

Het verkochte rijtje.
Foto: Google Street View

De PVV ziet een boosaardig verband tussen de verkoop van de voormalige synagoge op de Gedempte Gracht en het feit dat het college vorige maand voorstelde om de 300.000 euro die apart was gezet voor de restauratie van het gebouw over te hevelen naar de algemene reserve. Dat ging overigens na verzet van de raad niet door.

Dela Vastgoed heeft het voormalige godshuis en de twee belendende winkels verkocht aan het nieuwe vastgoedfonds C.V. Gedempte Gracht, waar volgens Dagblad Zaanstreek een investeerder uit Zaandam achter zit die het pand in oude luister wil herstellen. Wouter Lofström zou daarover in gesprek willen met de gemeente en de Stichting Vrienden van de Synagoge, alsook over woningen aan de achterkant.

De gedachte achter de overheveling van de drie ton naar de algemene reserve was dat als een restauratie ooit concreet aan de orde zou komen, op dat moment opnieuw naar dekking gekeken zou worden. ’Een maand later is het ‘ooit’ en is er een partij die de synagoge in oude luister wil herstellen,’ schrijft de PVV op de eigen Facebookpagina. De fractie wil nu graag van het college horen of dat ‘willens en wetens’ het restauratiegeld ‘heeft geprobeerd te confisqueren terwijl er een transactie in de maak was’.

De partij kan zich niet voorstellen dat de verkoop van een ‘cultureel-historisch gebouw met een waarde van meer van drie miljoen euro’ niet vooraf op het stadhuis bekend was. Die drie miljoen is betaald voor alledrie de panden op de gracht.

Reacties