Gemeente dit jaar iets ruimer in het geld dan eerder was voorzien

De voormalige synagoge in Zaandam.
De voormalige synagoge in Zaandam.
Foto: Google Street View

De financiële eindejaarsverwachting van Zaanstad is 1,4 miljoen euro hoger dan in de begroting 2018 was berekend. Op een totaal van ruim 500 miljoen is dit een afwijkingspercentage van 0,3. Dat blijkt uit de najaarsrapportage over de gemeentelijke schatkist. Het voordeel komt van vrijgevallen reserveringen. Dat zijn dus eenmalige meevallers, die later wellicht als kostenpost terugkeren.

Het grote zorgenkind in de financiële huishouding van Zaanstad is de jeugdzorg, waar wordt afgestevend op een tekort van vijf miljoen euro voor 2018. Dit werkt ook door naar volgend jaar. Bij de begroting voor 2019 is al berekend dat hierdoor bij de jaarrekening 2018 een aanvulling van de algemene reserve met 2,9 miljoen euro nodig is.

Cultuurcluster

Het afblazen van het Cultuurcluster maakte dat de voorbereidingskosten van 3,9 miljoen euro kunnen worden afgeboekt en dat de reserveringen voor bouw (2,2 miljoen) en de inrichting (een miljoen) vrijvallen. Doordat een aantal van de culturele organisaties die daar onderdak zouden vinden nu op zoek moet naar een alternatief omdat ze niet kunnen blijven waar ze zitten, is dat echter geen pure winst. Zo heeft FluXus door de verhuizing naar de Verkadefabriek in de toekomst extra geld nodig; maximaal 125.000 euro per jaar.

Ook moet er nog een nieuw poppodium komen. De gemeente heeft de 208.000 euro die daarvoor gereserveerd was ook laten vrijvallen, omdat er nog totaal geen zicht is op een nieuwe poptempel. Komt die in beeld, dat moeten de bouwkosten te zijner tijd in de gemeentelijke begroting worden opgenomen.

Synagoge

Hetzelfde geldt voor het herstel van de synagoge aan de Gedempte Gracht in oude luister. Daarvoor was in 2015 drie ton gereserveerd. Het college zoekt nog steeds samen met private partijen naar een manier om dit te realiseren, maar er is nog geen zicht op een doorbraak. Komt die er wel, dan zal de raad zich in een apart voorstel over de financiële consequenties moeten uitspreken.

Herplant bomen

Ook opgeheven is de reservering van 100.000 euro die twee jaar geleden werd gevormd voor de herplant van bomen, uit de verkoopopbrengst van grond aan de Brikstraat in Zaandam. Het college kiest er nu voor om alle herplant van bomen vanaf volgend jaar deel te laten uitmaken van de uitvoeringsagenda van het Groen- en Waterplan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen