Plan voor splitsing van voormalige apotheek in Assendelft

Foto: Google Street View

Er is een vergunning aangevraagd voor het splitsen van de voormalige apotheek aan de Dorpsstraat 342 in Assendelft. De aanvraag is voor ‘splitsen pand met gemengd gebruik kapperszaak eerste bouwlaag en woning daarboven’.

Op de begane grond is nu Jura Hairstyling gevestigd. Het voormalige ziekenhuis (links op de foto) met apotheek (rechts) stamt uit 1911 – of 1906, daarover zijn bronnen het niet eens – en werd ontworpen door de architect D. Noë. Het kostte destijds rond 1600 gulden. Het beperkte wegennet en de gebrekkige middelen van vervoer maakten dat rond 1900 in de verschillende Zaandorpen kleine ziekenhuizen verrezen waar een arts met enkele assistenten eenvoudige ingrepen verrichtten.

Bron: Beeldbank Historie Zaanse Ziekenhuizen.

De oorspronkelijke functie is nog zichtbaar op de gevel en dat zal ook zo blijven. In het koopcontract is destijds vastgelegd dat de naam er niet af mag. Omdat er wel eens patiënten op de stoep werden gelegd als er geen bezetting aanwezig was, kwam er behalve een ziekenzaal ook een cachot in het gebouw voor veldwachter Alma. Hij mocht de ernaast gelegen woning huren voor een gulden per week en kon zo zowel een gevangene bewaken als een zieke opvangen. In dat laatste geval diende hij wel een witte jas aan te trekken.

Niet meer origineel

Het pand heeft na zijn medische bestemming een keur aan bedrijven en organisaties gehuisvest en heeft deels ook dienst gedaan als woonruimte. De voormalige apotheek kreeg een nieuwe pui, waardoor het gebouw zijn oorpronkelijke uitstraling voor een groot deel kwijt is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen