Eind deze maand meer duidelijkheid over plannen de Hemmes

11 jan 2019, 20:02 Actueel
molenwiek
Pixabay
Het college verwacht op 31 januari de plannen voor woningen op schiereiland d e Hemmes in Zaandam met de gemeenteraad te kunnen bespreken. Het goede nieuws is dat regelgeving over windturbines in traditionele molens vanaf 2021 wordt overgelaten aan gemeente n, waardoor er meer speelruimte komt voor de plannen van de Hemmes Groep .
Daar wordt al sinds 2012 over gepraat, maar er zit geen schot in . Er moet op termijn op de Hemmes een zelfvoorzienende, klimaatneutrale woonwijk ontstaa n waar de molens met turbines voor de energievoorziening zorgen , maar er zijn lastig te nemen obstakels vanwege de geldende milieucontouren voor molens. De gemeente heeft er inmiddels ruim twee miljoen euro in gestoken: 1.500.000 euro voor de aankoop van het terrein, acht jaar lang arbeid en andere proceskosten (450.000 euro) en kosten voor diverse onderzoeken (120.000 euro).

Onderzoek

De afgelopen maanden is een aantal deskundigen op het gebied van de wet- en regelgeving geraadpleegd over het plan om drie traditionele molens te bouwen op de Hemmes. De conclusie hiervan is dat rond elke werkende molen een vrije zone van ongeveer 27 meter open gehouden moet worden, waarin geen woningen gebouwd kunnen worden. Dat antwoordt het college op vragen van Rosa.

Grote bedrijven

Een hinderpaal van jewelste zijn de grote bedrijven die in de omgeving gevestigd zijn. Geprobeerd wordt om via het gebruik van de Beste Beschikbare Technieken de milieucontouren van deze bedrijven terug te dringen. De belangrijkste 'boosdoeners' zij de industrieterreinen Poeldijk en Zetmeelbedrijven de Bijenkorf en omstreken, de grote cacaobedrijven, Duyvis en Schol.


Daarnaast is op de punt van de Hemmes scheepsbouwbedrijf Kramer gevestigd. Dit bedrijf is ook een ‘grote lawaaimaker’. Bij Duyvis en Olam Koog aan de Zaan zijn inmiddels wel stappen gemaakt om de geur terug te dringen. Verder ligt ook Cargil ‘Aurora’ in de buurt van de Hemmes.

Crisis- en herstelwet

Met gebruikmaking van de Crisis- en herstelwet van maximaal tien jaar tijdelijk worden afgeweken van wettelijke milieunormen, maar alleen onder de voorwaarde dat aan het eind van die periode weer aan de normen van de Wet geluidhinder voldaan wordt. Dat is op de Hemmes (nog) niet mogelijk, omdat daarvoor de bedrijfsvoering van een aantal ondernemingen moet worden aangepast. Ten aanzien van geur biedt deze wet geen oplossing, omdat de normen daarvoor zijn vastgelegd in het Zaans Geurbeleid.