Alarm over bouwplannen in beschermde Zaanse natuur

Water heeft een grote aantrekkingskracht op projectontwikkelaars.
Water heeft een grote aantrekkingskracht op projectontwikkelaars.
Foto: Google Street View

Staat nu ook het beschermde groene gebied van het Natuurnetwerk Nederland langs de Zaan onder druk door de niet te stillen honger naar woonruimte? SP-Statenlid Anna de Groot maakt zich daar zorgen over in verband met plannen om zeven luxe woningen aan het water te bouwen, bij Oost-Knollendam.

De beoogde locatie ligt in de bufferzone en gedeeltelijk in het NNN. Het college van Wormerland wil er bouwen en daarbij gebruikmaken van de pilot Waterlands Wonen. Dat is een regeling die het mogelijk maakt om in beschermd gebied te bouwen in Wormerland, Oostzaan, Edam-Volendam, Waterland, Landsmeer, en het stadsdeel Amsterdam Noord. Het ging om 875 woningen die per stuk 10.000 euro moesten genereren om te investeren in groen en recreatie. Honderd plekken waren bij de ondertekening in 2012 nog niet ingevuld.

Een deel van het NNN in het donkergroen. Lichtgroen is weidevogelleefgebied. De donkere lijnen zijn natuurverbindingen.

De Groot wil nu middels schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten aan de weet komen waar die zeven woningen precies gepland zijn en welk ‘groot openbaar belang’ – een voorwaarde voor bouwen in het NNN buiten de pilot om – ermee gediend is om die huizen nu juist daar neer te zetten. In 2015 vroegen Provinciale Staten het college van GS al om Waterlands Wonen nog eens tegen het licht te houden vanwege de ongewenste ontwikkelingen die de pilot met zich mee bleek te brengen, maar toen liet het dagelijks bestuur van de provincie weten het het akkoord niet eenzijdig te kunnen aanpassen of opheffen. De SP wil nu weten wanneer het einde van de proef in zicht is.

Waar staan of komen die 100 huizen?

De Groot wil eveneens aan de weet komen hoe het staat met de 100 woningen die ergens in het beschermde gebied mochten komen. Staan die er al en zo ja, waar dan? En kan Wormerland inderdaad nog steeds een beroep doen op de pilot Waterlands Wonen? Het is nog niet bekend wie de projectontwikkelaar is die bij Oost-Knollendam wil gaan bouwen en ook daar is De Groot nieuwsgierig naar, evenals naar de vorderingen die er inmiddels zijn gemaakt. Zijn er door Wormerland al toezeggingen gedaan, wil ze graag weten.

Voorwaarden

De woningen die door de pilot Waterlands Wonen mogen worden gebouwd moeten overigens wel aan een aantal eisen voldoen. Ze dienen ‘rekenschap te geven aan de bebouwingkarakteristiek van het landschapstype en aan het specifieke DNA van het dorp of het gebied waarin gebouwd wordt’. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan de landschappelijke context, de historisch gegroeide dorpsstructuur en de bewoningsvorm.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen