Zaanse huurders betalen de hoofdprijs; eigenaren bijna

Foto: Pixabay

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren, zo blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten. Huurders betalen 5,4 procent meer in de 38 grote gemeenten en eigenaar-bewoners 4,3 procent. Dat komt met name doordat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Inwoners van Zaanstad betalen opnieuw (bijna) de hoofdprijs.

Van alle inwoners van de grote gemeenten zijn Zaanse huurders het duurste uit, terwijl woningbezitters twee gemeenten voor zich hebben: Enschede en Delft, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. Huurders betalen in Zaanstad 571 euro per jaar, tegen 40 euro in ‘s lands goedkoopste gemeente Nijmegen. Daar wordt alleen betaald voor de speciale afvalzakken die gebruikt moeten worden om het afval in aan te bieden. De OZB is in de Gelderse gemeente dan wel weer de hoogste van alle onderzochte gemeenten.

Onroerendezaakbelasting

Alleen eigenaren betalen naast de afvalstoffenheffing en rioolbelasting ook OZB. Inwoners van Den Haag met een eigen huis zijn volgens het Coelo het goedkoopst uit met 563 euro; in Enschede moet 854 euro worden afgedragen.

Grote gemeenten zijn de provinciehoofdsteden en gemeenten met ten minste 90.000 inwoners (wegens de gemeentelijke herindeling is Groningen dit jaar buiten beschouwing gelaten, omdat de OZB-tarieven nog niet bekend zijn). Later dit jaar publiceert het Coelo gegevens over gemeentelijke belastingen die hier nog buiten beschouwing zijn gebleven, en daarnaast ook gegevens over de belastingen van provincies en waterschappen. Bovendien worden dan alle gemeenten meegenomen, niet alleen de grote. Nog niet alle gemeenten hebben hun tarieven al vastgesteld.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen