Serieuze bomenkap rond De Kogge – maar wat is het plan?

Zo groen zal het nooit meer worden.
Zo groen zal het nooit meer worden.
Foto: Google Maps

In de eerste week van januari zijn meer dan vijftien bomen gekapt in de tuin en rondom het rijksmonument De Kogge aan het Zuideinde 83 in Koog aan de Zaan. Op de Facebookpagina Groen Zaans – Houd en maak Zaanstad groen is een fotoreportage te zien van de kaalslag.

Er zijn twee bomen overgebleven op een nu verder kale lap grond. De Kogge werd vorig jaar verkocht en daarna tijdelijk bewoond. Het pand werd in 1860 gebouwd als diaconiehuis van de Nederlands Hervormde gemeente en deed later dienst als weeshuis, rusthuis, hotel-café-restaurant, opvangcentrum voor asielzoekers en de laatste jaren als pension voor arbeidsmigranten. Niet alleen het pand heeft de monumentenstatus, maar ook de bijbehorende erfafscheiding: een gedecoreerd ijzeren spijlenhek op gemetselde voet. De aanbouw aan de achterzijde van De Kogge die vanuit de lucht te zien is (beeld boven dit artikel) geniet geen bescherming.

‘Project De Kogge’ staat op de zogenoemde PTI-lijst van de gemeente: projecten waaraan voorrang wordt gegeven. Dar zijn allemaal woningbouwprojecten in het kader een versnelde bouwproductie. In de MAAK.Monitor 2018 wordt gesproken over ‘een reeks transformaties aan de westkant van  de Zaan in de wijken Oud Koog en Zaandijk’. Daarin staat letterlijk: ‘Op de bedrijvenstrook aan Breedweer in Zaandam komen kleinere locaties tot ontwikkeling. Langs de Zaan zijn grotere locaties in beeld: het monumentale pand De Kogge en de voormalige Honigfabriek zijn daarvan aansprekende voorbeelden. De locaties zijn kansrijk, maar complex onder meer vanwege de parkeeropgave.’

Foto: Monique Zonneveld‎

Concrete plannen voor het pand en het omliggende terrein zijn echter niet te vinden, wat de radicale bomenkap er niet begrijpelijker op maakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen