Vorig jaar één moord, twee in 2017 en nul in 2016

Foto: Pixabay

Er is volgens de website moordatlas.nl vorig jaar één keer een moord gepleegd in Zaanstad, maar die meldt niet dat er in 2018 ook een Zaankanter in hechtenis is genomen op verdenking van een levensdelict: de 52-jarige Krommenieër die vlak voor de kerstdagen betrokken was bij de dood van twee motorrijders op de A10 op de grens van Zaanstad en Amsterdam wordt verdacht van doodslag na een verkeersruzie.

De moord dan wel doodslag – dat moet de rechter nog uitmaken – werd gepleegd op vrijdag 9 februari in het centrum van Zaandam, waar laat in de avond in de Czaar Peterstraat een 44-jarige Bulgaar op straat een 28-jarige landgenote neerstak. De vrouw overleed, inmiddels 29 jaar oud, twee weken later in het ziekenhuis. Volgens de website zit de verdachte inmiddels voor observatie in het Pieter Baancentrum. De eerste pro forma-zitting heeft geen nadere duidelijkheid verschaft over de aanleiding tot de steekpartij. Hij heeft bij de politie wel een bekentenis afgelegd.

In 2017 twee levensdelicten

Een jaar eerder kwamen de zestienjarige Nick Bood en Pauline Mol (53) door geweld om het leven. De tiener uit Assendelft werd op 29 april door een destijds vijftienjarige knul neergestoken in de A.F. de Savorin Lohmanstraat in Zaandam. Op 26 maart werd Pauline Mol in haar woning aan de Indigostraat het slachtoffer van een gewelddadige overval die ze niet overleefde. In beide gevallen zijn de daders afgelopen jaar veroordeeld.

In 2014 en 2015 drie liquidaties

In 2016 waren er geen gevallen van moord of doodslag in Zaandam; in 2015 werd in Krommenie de van twee liquidaties verdachte Eaneas Lomp (27) op 7 november zelf het slachtoffer van een aanslag. Ook was er dat jaar een liquidatie in de J. Kruijverstraat in Zaandam, waar op juni de eveneens bij de politie bekende wapenhandlaar Lucas Boon (43) voor zijn huis het leven liet toen hij op straat werd doodgeschoten, vlakbij twee scholen die op dat moment middagpauze hadden. Nog weer een jaar eerder was de crimineel Alex Gillis (30) het slachtoffer van een afrekening in het criminele circuit. Hij werd op 20 februari 2014 door kogels gedood bij zijn auto in de Pieter Jelles Troenstralaan waar hij op bezoek was geweest bij zijn vriendin.

Familiedrama

Ook in 2015 werd een 48-jarige bewoonster van de Leliestraat in Koog aan de Zaan op 23 april levenloos aangetroffen in haar woning. Zij werd om het leven gebracht door haar partner van 52, die niet veel later zelf levenloos werd aangetroffen in de omgeving van Bentveld aangetroffen. Hij had daar zichzelf van het leven beroofd.

Steekpartij

In 2014 overleed een 39-jarige man uit Zaandam in de Lobeliusstraat in zijn woonplaats nadat hij daar gewond was aangetroffen in zijn auto. Hij werd het slachtoffer van een steekincident, waarvoor een 38-jarige vrouw en een 36-jarige man zijn aangehouden als verdachten.

In 2013 een gruwelijk verhaal

In 2013 kwam op 17 augustus de 51-jarige Koos Brandhoff om het leven in zijn woning aan de Reischaaf in Zaandam. Hij bleek na jarenlange mishandelingen door zijn huisgenoot te zijn doodgeslagen. De dader kreeg daarvoor een gevangenisstraf van twaalf jaar.

Reacties